Begeleid wonen Groningen

Voor wie is begeleid wonen en wat levert het op?

Voor veel mensen schijnt het vanzelfsprekend te zijn om op een bepaalde dag het huis uit te gaan om lekker op zichzelf te gaan wonen. Maar die schijn is bedrieglijk. Want die vlieger gaat heus niet voor iedereen op. Wie in het leven beperkt wordt door een psychische of lichamelijke aandoening, gaat niet zomaar even op zichzelf wonen wanneer het hem of haar uitkomt. Om uit huis te gaan kunnen zij kiezen voor begeleid wonen. Wat is dat en wat levert het op? Hieronder lees je alles wat je moeten weten over begeleid wonen in Groningen.

Wat is begeleid wonen?

Begeleid wonen is voor mensen die ondersteuning in het leven nodig hebben. Zij wonen met een groep in een huis ergens in een woonwijk. Het huis is zo ingericht dat mensen met diverse psychische kwetsbaarheden of verstandelijke beperkingen er samen kunnen wonen. Wonen doen zij onder begeleiding van één of meerdere professionals. Zij ondersteunen de bewoners in hun dagelijkse activiteiten. En ze leren hen vaardigheden om structuur in het leven op te bouwen.

Speciale woningen in Groningen

Voor begeleid wonen in Groningen zijn diverse woningen beschikbaar. Die staan over het algemeen in een standaard woonwijk in Groningen om voor de nodige structuur en balans te zorgen. Bij begeleid wonen krijgt iedere bewoner in huis een eigen kamer toegewezen. Hier kan hij of zij zich terugtrekken voor privé tijd tussen zijn of haar eigen spullen.

Acht leefgebieden

Voor de beste mogelijk begeleiding is het belangrijk dat rekening gehouden wordt met de acht leefgebieden. Als al deze leefgebieden met elkaar in balans zijn, is de kans het grootst dat de bewoner zich ontwikkelt tot een zelfstandig en gebalanceerd persoon. We onderscheiden de volgende leefgebieden:

  • Dagbesteding
  • Praktisch functioneren
  • Lichamelijk functioneren
  • Zingeving
  • Psychisch functioneren
  • Sociaal functioneren
  • Huisvesting

Meer weten over begeleid wonen in Groningen?

Ben je op zoek naar een woning voor begeleid wonen voor jezelf of voor iemand anders in Groningen? Bekijk dan de website over begeleid wonen in Groningen.

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Stel je vragen gerust via ons contactformulier.