Hoelang moet stucwerk drogen

Veel water bij stucwerk

Wanneer u stucwerk aan laat brengen moet u er rekening mee houden dat stucwerk een vrij lange droogtijd heeft. Er wordt veel water gebruikt bij het aanbrengen van stucwerk op de traditionele manier. In verhouding is dat 2 liter per 1m2 met een laagdikte tot 5 millimeter. En dat moet allemaal drogen. In dit blog vertellen wij u hoelang stucwerk moet drogen en wat u eraan kunt doen om dit proces te versnellen.

Zes badkuipen aan water in stucwerk

Een klein rekensommetje, wanneer er in uw woning 400m2 aan stucwerk op de wanden en plafonds wordt gestuct, dan kunt u er rekening mee houden dat dit stucwerk tot wel 800 liter bezit. Omgerekend zijn dat 6 badkuipen vol, een enorme hoeveelheid water dus. Dat betekent ook dat uw woning een lange tijd nodig heeft om dit water weg te werken. Dus hoe kunt u ervoor zorgen dat uw stucwerk wel droog wordt? Wij vertellen het u.

1 millimeter per dag

Wanneer u omgerekend ongeveer 800 liter water in de muren heeft zitten, dan kunt u met behulp van goede ventilatie en temperatuur uw woning binnen 1 a 2 weken al volledig droog hebben. Is uw muurdikte 5 millimeter? Dan kunt u ervanuit gaan dat uw muren binnen 5 dagen droog zijn, 1 millimeter per dag dus. Een goede luchtcirculatie is dus wel van groot belang! Heeft u dit niet in uw woning, dan moet u er een aantal dagen bij optellen.

De juiste temperatuur voor stucwerk

Heeft u het idee dat uw stucwerk maar niet wilt drogen? Dan zijn er een aantal trucjes die u kunt toepassen om het tempo alsnog op te voeren. Tijdens de lente is de gemiddelde temperatuur prima, dit is tussen de 16 en 19 graden. Zet in elke kamer een raam open op kiepstand, zodat de luchtcirculatie goed op gang komt. Dankzij deze luchtcirculatie zorgt u ervoor dat het vocht uit de muren naar buiten afgevoerd wordt en niet blijft hangen in de woning zelf. Houdt er wel rekening mee dat niet alle hoeken van uw woning een even goede luchtcirculatie hebben, waardoor het drogen langer kan duren. Houdt dus voor de zekerheid ongeveer 2 weken aan voordat uw stucwerk echt droog is.

Meer weten over hoelang stucwerk moet drogen?

U kunt het stucwerk natuurlijk ook een handje helpen door een tropisch oord in uw woning te maken. Zet alle elektrische kachels of gaskachels aan, let er wel op dat dit een fortuin kan kosten. Als alternatief kunt u ook grote bouwdrogers inzetten die gemiddeld 90 liter per dag uit uw woning zuigen. Dit brengt wel risico’s met zich mee. Wilt u graag meer weten over hoelang stucwerk moet drogen? Wacht dan niet en zet uw vragen in dit contactformulier. Wij helpen u graag verder.