Dit zijn de risico’s van het juridisch werkgeverschap

Uw verantwoordelijkheden als juridisch werkgever

Als ondernemer draagt u de verantwoordelijkheden van het juridisch werkgeverschap. Dit staat tegenover het feitelijk werkgeverschap. Die twee gaan vaak hand in hand. Maar bij het juridisch werkgeverschap komen ook een aantal risico’s kijken. Voor veel ondernemers is het daarom voordelig om het juridisch werkgeverschap uit handen te geven aan een payrollbureau. In dit blog vertellen we meer over het juridisch werkgeverschap vergeleken met het juridisch werkgeverschap, de risico’s die erbij komen kijken en hoe u het uit handen kunt geven aan een payrollbureau.

Wat is het juridisch werkgeverschap?

Als werkgever heeft u natuurlijk bepaalde verantwoordelijkheden voor uw werknemers. U moet ze aansturen, en ervoor zorgen dat de werkzaamheden veilig en op de juiste manier gedaan worden. Dat noemen we het feitelijk werkgeverschap. Maar u bent ook verantwoordelijk, voor het uitbetalen van uw personeel, het opstellen, verlengen en beëindigen van contracten en de administratieve werkzaamheden. Dit noemen we het juridisch werkgeverschap.

Risico’s waar u mee te maken krijgt

Als juridisch werkgever heeft u altijd te maken met een aantal risico’s. Wij zetten de drie grootste risico’s op een rij:

  1. Ziekte en arbeidsongeschiktheid: wanneer een werknemer ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt, draagt u als ondernemer een deel van de lasten. U bent de eerste twee jaar bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het doorbetalen van uw zieke medewerker.
  2. Financiële problemen: het hebben van werknemers op de loonlijst is een risico. U heeft namelijk de verplichting om werknemers door te betalen, ook wanneer het niet goed gaat met uw bedrijf.
  3. Bijhouden van administratie: voor veel werkgevers zijn de administratieve zaken echt het meest vervelende onderdeel van het ondernemerschap. Toch is het belangrijk om het goed bij te houden. Uw werknemers willen op tijd hun loon, u wilt de inkomsten en uitgaven goed bijhouden en de administratie is belangrijk voor de belastingaangiften.

Juridisch werkgeverschap uit handen geven met payroll

Voor veel ondernemers is het uit handen geven van het juridisch werkgeverschap de ideale oplossing. Wanneer u dit doet, blijft u enkel nog feitelijk werkgever. U kunt het juridisch werkgeverschap uit handen geven door middel van payrolling. Een payrollbureau zorgt voor de doorbetaling van medewerkers bij ziekte, zorgt dat medewerkers altijd op tijd betaald worden en neemt alle administratieve rompslomp van u over. Ideaal toch!

Wilt u meer weten over payroll? Neem gerust contact op voor meer informatie.