regelgeving houtkachels 2021

Aan welke eisen moet een houtkachel in 2021 voldoen?

Regelgeving voor houthaarden en houtkachel in 2021

Er is een flinke discussie gaande over de milieuschade die houtkachels zouden aanrichten door de uitstoot die ze veroorzaken. Is het nog wel verstandig om een houtkachel te kopen? Daarom vertellen we u hieronder welke regels er gelden voor houtkachels en waar u op moet letten bij de aanschaf.

Hoe verstandig is het om een houtkachel te kopen?

Bent u van plan om een gezellige houtkachel voor binnen of buiten te kopen? En twijfelt u of u dat wel moet doen, omdat veel mensen hout stoken ‘door een ander’ inmiddels als overlast ervaren? Het is heel jammer dat veel mensen er zo over denken, want overlast door houtkachels is op 2 manieren redelijk eenvoudig te voorkomen:

  1. door op een verantwoorde manier te stoken, en
  2. door gebruik te maken van een haard of kachel die geïnstalleerd is volgens de laatste regelgeving voor houthaarden en houtkachels in 2021

Houtkachel kopen voor de toekomst

Zowel online als in winkels is het aanbod houtkachels zeer groot. En ze verschillen natuurlijk behoorlijk in prijs en kwaliteit. Wat zijn de aandachtspunten bij het aanschaffen van een houtkachel?

  • Heeft de houtkachel een typeplaatje?
  • Heeft het toestel een Ecolabel?
  • Voldoet de kachel aan het Ecodesign 2022 regels?

Moderne houtkachels- en haarden voldoen bij de meeste verkopers tegenwoordig aan bovenstaande punten. Toch is het verstandig om te controleren of de kachel die u wilt kopen voorbereid is op de toekomst, zodat u onbezorgd en veilig hout kunt stoken.

Welke regelgeving is er op dit moment in Nederland

In 2005 is in Nederland de wettelijke regeling over houtkachels- en haarden afgeschaft. De enige regels die nu nog gelden zijn een rendementseis van 30% tot 50% (zeer laag), een eis van maximaal 12.500 mg/m3 CO-emissie (zeer hoog), en aan de uitstoot van stof of fijnstof worden geen eisen gesteld. Sinds 2018 geldt wel dat alle kachels die in Nederland worden een Ecolabel moeten hebben.

Ecodesign richtlijn voor nieuwe kachels vanaf 2022

Vanaf 2022 gaat voor nieuwe kachels overigens een nieuw Europees productbeleid gelden: de Ecodesign richtlijn. Er mogen dan alleen kachels op de markt komen die aan typekeureisen voldoen. Als een toestel aan de typekeureisen voldoet, mag de fabrikant een CE-markering aanbrengen. De typekeureisen hebben betrekking op het rendement, de veiligheidsaspecten en de uitstoot (emissies).

Informeer bij uw leverancier

Wilt u meer weten over de regelgeving voor houthaarden en houtkachel in 2021? Informeer dan gerust bij uw leverancier in houtkachels en houthaarden. Zij vertellen u er graag meer over.

Wat vindt u van hout stoken? Kan het nog wel of eigenlijk liever niet meer? Wij horen graag u mening. Stuur uw bericht via het contactformulier op de website.