Kurk als vloerbedekking

De kurkvloer wordt steeds populairder in Nederland. Deze mooie, natuurlijke vloer straalt rust en warmte uit. Denkt u er ook over om zo’n mooie kurkvloer in uw woning te laten leggen? In dit blog vertellen we meer over de unieke eigenschappen van deze vloersoort.

Waaruit bestaat een kurkvloer?

De kurkvloer bestaat, natuurlijk, voornamelijk uit kurk. Kurk wordt gemaakt van de schors van de kurkeik. Die is vooral te vinden in Portugal en Spanje, in zogenaamde kurkbossen. Daar wordt jaarlijk ongeveer 340.000 ton kurk geproduceerd. Het natuurlijke materiaal krijgt zijn unieke eigenschappen omdat het bestaat uit verschillende cellen, waardoor er lucht in zit. Voor het maken van kurk hoeft de kurkeik niet gekapt te worden. Hij wordt namelijk ‘geschild’. Dit kan vanaf het 25ste levensjaar van de boom, en wordt elke 9 a 10 jaar herhaald. Een kurkeik kan 200 jaar oud worden, en kan in sommige gevallen wel 20 keer geoogst worden!

Eigenschappen van de kurkvloer

Een kurkvloer heeft veel positieve eigenschappen, waaronder:

  • Hij is zeer milieuvriendelijk. de productie van kurk en de bijproducten gebeurt op een volledig milieuvriendelijke manier, en kurk is bovendien volledig recyclebaar.
  • De vloer is isolerend. Dit betekent dat de warmte in huis niet snel via de vloer kan ontsnappen.
  • Het kurk heeft akoestische eigenschappen, wat betekent dat het een geluiddempende werking heeft. Een kurkvloer is dus erg geschikt voor appartementen.
  • De kurkvloer is onderhoudsvriendelijk. Met stofzuigen en poetsen met de juiste poetsproducten, gaat de vloer lang mee.
  • De vloer is lekker zacht en voelt simpelweg prettig aan om op te lopen door de elasticiteit.

Kiest u ook voor kurk in uw woning? Wij raden aan om de specificaties na te vragen bij een specialist. Heeft u zelf al een kurkvloer? Wij horen graag wat uw ervaringen met deze vloersoort zijn. Neem hiervoor contact met ons op.