1-fase of 3-fase laadpaal

Wanneer u een elektrische auto koopt, moet u die natuurlijk ook op kunnen laden. Dat kunt u doen bij een openbare laadpaal, maar het is veel makkelijker om gewoon thuis een laadpaal neer te zetten waar u uw auto kunt opladen. Hiervoor heeft u de keuze uit veel verschillende merken en modellen. Een van de keuzes die u kunt maken, is of u een 1-fase of 3-fase laadpaal koopt. In dit blog vertellen we meer over de verschillen tussen die twee, en welke laadpaal u het beste kunt kopen.

Het laadvermogen van een laadpaal

Het laadvermogen van een laadpaal wordt uitgedrukt in Kilowatt (kW). Het vermogen van de paal, hangt af van de aansluiting in uw meterkast, en de capaciteit van een laadpaal. Wanneer u een 1-fase laadpaal heeft, gaat de stroom door 1 draad. In een 3-fase laadpaal, gaat de stroom door 3 deaden. Dat betekent dus dat een 3-fase laadpaal een hoger vermogen heeft en dat een auto sneller opgeladen is. Super handig dus! Maar waarom heeft dan niet iedereen met een elektrische auto een een 1-fase laadpaal?

Geschikt voor uw auto en meterkast

Het installeren van een 3-fase laadpaal is een flink stuk ingewikkelder dan een 1-fase laadpaal. In elke meterkast is een 1-fase aansluiting te vinden. Die laadpalen maken gebruik van de standaard 230V aansluiting die u al in uw woning heeft. Wanneer u een 3-fase laadpaal aanschaft, is het hoogstwaarschijnlijk dat die aangelegd moet worden door een elektricien. Bovendien kan het zijn dat de tarieven voor uw stroomverbruik gaan veranderen (dit moet u van tevoren nagaan bij uw energieleverancier). Maar, misschien nog wel belangrijker, niet iedere auto is geschikt om op te laden met een 3-fase laadpaal. Sommige elektrische auto’s kunnen enkel met een 1-fase aansluiting geladen worden.

Hulp van een specialist

Het is niet eenvoudig om te beslissen welke laadpaal voor uw situatie het meest geschikt is, en of u het beste kunt kiezen voor een 1-fase of 3-fase laadpaal. Wij raden daarom ook altijd aan om de hulp in te schakelen van een betrouwbare specialist. Wilt u hulp met het vinden van een specialist bij u in de buurt? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder.