Wat te doen bij een ingevorderd rijbewijs?

Het kan erg vervelend zijn als een rijbewijs is ingevorderd. Echter wordt dit natuurlijk niet zomaar gedaan. Een rijbewijs wordt ingevorderd als de bestuurder teveel alcohol in het lichaam heeft zitten, wanneer iemand weigert mee te werken aan een onderzoek, of wanneer er een erge snelheidsovertreding heeft plaatsgevonden. In sommige gevallen wordt het rijbewijs niet direct bij een van deze overtredingen ingevorderd maar pas wanneer deze overtredingen nog een keer voorkomen bij dezelfde persoon. Dit is verschillend per persoon en het aantal overtredingen die de persoon heeft ondergaan.

Wanneer wordt een rijbewijs ingevorderd?

Een rijbewijs wordt niet zomaar ingevorderd, hiervoor moet een overtreding gemaakt zijn. Zoals hierboven staat, teveel alcohol in het bloed, een snelheidsovertreding of een weigering kunnen de politie aanleiding geven om het rijbewijs in te vorderen. Ook is dit per leeftijd verschillend. Zo mag een persoon die nog niet lang het rijbewijs heeft minder drinken dan een persoon die langer zijn rijbewijs heeft. Deze marges zijn verschillend waardoor het dus per persoon anders is.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Wanneer de politie heeft besloten om een rijbewijs in te nemen krijgt de overtredende persoon een bevestiging waarop staat dat het rijbewijs is ingevorderd. Binnen drie dagen stuurt de politie het rijbewijs naar de officier van justitie die vervolgens binnen tien dagen beslist of het rijbewijs voor langere periode ingehouden moet worden. Wanneer dit niet hoeft, krijgt de overtredende persoon het rijbewijs alsnog terug. Wanneer de officier van justitie besluit om het rijbewijs wel voor langere tijd te houden moet de overtredende persoon daar genoegen mee nemen. Ook kan het voorkomen dat een rijbewijs ingehouden wordt bij een persoon die nog boetes heeft openstaan. Het rijbewijs wordt dan ingenomen tot het moment dat de persoon de boetes alsnog heeft betaald.

Niet eens met de beslissing

Niet iedereen is het natuurlijk eens met de beslissing van de politie. Het kan enorm lastig zijn voor mensen die een rijbewijs nodig hebben voor het werk of bepaalde verplichtingen. Wanneer iemand het er echt niet mee eens is kan er een klaagschrift opgesteld worden. Binnen een paar weken krijgt de persoon alsnog een uitspraak waarin duidelijk wordt of het rijbewijs ingehouden blijft ja of nee. Een klaagschrift opstellen is niet zomaar gedaan, hiervoor is vaak een strafrecht advocaat nodig. Deze advocaat weet goed wat hier in moet komen te staan en hoe de zaak verder in zijn werk gaat. Het kan dus verstandig zijn om dit met een strafrechtadvocaat aan te vechten.

Schakel hulp in van een strafrechtadvocaat

Een strafrechtadvocaat is een advocaat die zich heeft gespecialiseerd in strafrecht. Hier valt ook het ingenomen rijbewijs onder. Een advocaat kan iemand adviseren over welke stappen genomen kunnen worden en welke stappen wel en niet slim zijn. Ook kan een strafrechtadvocaat ingeschakeld worden voor advies of tips. De advocaat hoeft niet direct ingeschakeld te worden voor een zaak, ze staan ook klaar voor tips en wijze adviezen.