Hoe belangrijk zijn leveringsvoorwaarden?

Het is een probleem waar veel bedrijven mee worstelen. Ze hebben een levering gedaan en plotseling komt er een claim van de klant dat er iets niet in orde is. Het blijkt dat de levertijd vanuit het buitenland niet gehaald is vanwege vertraging bij de douane. Overmacht voor de leverancier maar toch zal hij voor de claim moeten opdraaien. Lees in dit artikel hoe dat voorkomen kan worden door leveringsvoorwaarden te gebruiken die ondernemers uitsluiten van een aantal risico’s.

Een levering uit het buitenland

Veel producten worden tegenwoordig uit het buitenland ingekocht en vaak wordt dit gedaan met behulp van een onderneming die als intermediair werkt tussen de buitenlandse leverancier en de Nederlandse klant. Dit omdat de Nederlandse klant ook zoveel mogelijk risico wil afdekken. Het is dan belangrijk dat de Nederlandse intermediair zich ervan bewust is dat hij voorwaarden gebruikt die hem af kunnen dekken voor een aantal risico’s die hij zelf niet in de hand heeft. Vooral bij leveringen uit het buitenland kunnen deze risico’s groot zijn omdat de mogelijkheden tot aansprakelijkheid naar een buitenlandse ondernemer toe beperkt is.

Standaard leveringsvoorwaarden

In elke branche zijn er wel standaard leveringsvoorwaarden te verkrijgen die men kan gebruiken. Soms moet men lid zijn van een organisatie maar vaak is het ook zo dat de leveringsvoorwaarden gebruikt kunnen worden door iedereen die werkzaam is in het vakgebied waar de leveringsvoorwaarden voor zijn opgesteld. Een voorbeeld zijn de leveringsvoorwaarden voor de grafische industrie. Het KVGO heeft deze laten opstellen die door alle leden maar ook niet leden gebruikt kunnen worden. Stel maar eens voor wat er zou gebeuren wanneer u als grafisch ondernemer te maken krijgt met machinebreuk. Als dat niet is afgedekt door leveringsvoorwaarden die aansprakelijkheid in geval van machinebreuk uitsluiten dan kan het een behoorlijke schadepost zijn voor een bedrijf.

Aangepaste leveringsvoorwaarden

Het kan natuurlijk heel goed dat een bedrijf de standaardleveringsvoorwaarden niet kan of wil gebruiken omdat ze niet aansluiten op de leveringen die gedaan worden. In dat geval is het noodzakelijk dat u deze leveringsvoorwaarden laat opstellen door een expert die weet hoe leveringsvoorwaarden opgesteld moeten worden. Het beste is het om dat te laten doen door een advocaat die gespecialiseerd is in het ondernemingsrecht zoals de advocaten van RechtNet weten hoe dat gedaan moet worden. U kunt dat ook lezen op de site http://www.rechtnet.nl. Deze advocaten weten hoe u een legitiem beroep op onmacht kan doen wanneer een levering niet verloopt zoals gewenst.

Welke voorwaarden insluiten

Er zijn nogal wat voorwaarden die eigenlijk ingesloten zouden moeten worden. Denkt u maar eens aan machinebreuk, een natuurramp, stakingen bij vervoer of de scheepvaart, vertragingen in de schema’s van een schip of een probleem bij de douane wanneer uw container ook spullen van een andere ondernemer bevat die problemen geeft. In al deze gevallen bent u als ondernemer machteloos en wanneer u deze onmacht niet heeft ingesloten in uw leveringsvoorwaarden dan kan dat een heel groot probleem worden wanneer u erachter komt dat u niet in staat bent om een beroep te doen op onmacht.