Rechtenvrije muziek horeca

Het belang van muziek

Stilte in een restaurant kan al snel ongezellig aanvoelen en trekt daarnaast minder snel klanten aan. Dus wil je graag een fijne sfeer creëren voor in jouw horecazaak? Dan raden wij rechtenvrije muziek voor de horeca aan! Misschien vraag je je af waarom muziek voor openbare plekken per se rechtenvrij moet zijn? Wij vertellen het je in dit blog. Lees dus snel verder!

Een goede sfeer creëren

Wanneer je een ondernemer bent en een eigen horecagelegenheid hebt, dan is het belangrijk dat je zorgt voor een goede sfeer in jouw restaurant. Een goede sfeer is cruciaal voor klanten om zich op hun gemak te voelen en een fijne avond te hebben. Een goede sfeer creëer je onder andere met goede muziek. Maar wist je dat je niet zomaar alle muziek mag draaien? Een groot nadeel van het draaien van muziek in een openbare ruimte is dat er Buma en Sena kosten betaald moeten worden. Dit houdt in dat je geld betaalt om de rechten van de muziek.

Kosten van muziek

Met de kosten die betaald worden, worden de makers van de muziek gecompenseerd. Aan welke kosten je dan moet denken? Op jaarbasis kan dit al makkelijk oplopen tot 1000 euro. Het is dus goed om rechtenvrije muziek te overwegen, je kunt de kosten die je bespaart gebruiken om jouw restaurant nog fijner te maken. Maar hoe kom je dan aan rechtenvrije muziek? Overweeg bijvoorbeeld de muzieksystemen van Backsound. Met dit soort muzieksystemen heb je een enorm aanbod aan rechtenvrije muziek.

Buma/Stemra en Sena

Wanneer je niet kiest voor rechtenvrije muziek, moet je Buma/Stemra en Sena kosten gaan betalen. Dit houdt in dat iedereen die betrokken was bij het maken van de muziek recht heeft op een vergoeding. Als ondernemer is het onmogelijk om aan elke betrokken persoon van elk nummer dat wordt afgespeeld een bedrag apart te betalen. Hiervoor is Buma en Sena opgericht. Buma zorgt ervoor dat de kosten die jij betaalt worden doorgeschoven naar de componisten, tekstschrijvers en muziekuitgeverijen. En Sena betaalt de muzikanten en producten die betrokken zijn bij het maken van het nummer.

Boetes bij overtreding

Let er dus goed op dat je de juiste muziek via internet afspeelt. De wetgeving is hier namelijk erg streng over. Speel je muziek af dat niet rechtenvrij is en je betaalt hier niet voor? Dan moet je niet alleen de licentiekosten betalen, maar ook een boete. Lijkt jou rechtenvrije muziek voor in de horeca ook ideaal? Laat het ons dan weten via dit contactformulier. Wij helpen je graag verder!