Amoeben wat zijn dat

Amoeben in het lichaam

Heb je weleens van amoeben gehoord, maar heb je geen idee wat dit zijn en wat ze voor gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken? Wij leggen het je graag uit! Amoeben in de darmen komen veel voor en veroorzaken amoebiasis. Wat dit zijn en wat je ertegen kunt doen vertellen wij jou in dit blog. Meer weten? Lees dit blog dan snel verder.

Amoeben in de darmen

Amoeben zijn eencellige en microscopische wezens die overal voorkomen. Meestal zijn amoeben zeer onschuldig, maar eenmaal in de darmen van mensen kunnen ze infecties veroorzaken. De bekende amoebe die mensen ziek maakt wordt Entamoeba Histolytica genoemd. Je komt deze amoebe tegen in de dikke darm. Hier produceert het cysten, die vervolgens uitgescheiden moet worden via de stoelgang. Deze amoebe veroorzaken bij meerdere mensen amoebiasis.

Gevolgen van amoeben in darmen

Amoeben die in de darmen van mensen zitten kunnen de cysten die ze produceren tot nieuwe amoeben laten ontwikkelen. Deze “beestjes” kunnen door het slijmvlies van de dikke darm kruipen en zodoende een buikvliesontsteking veroorzaken, met alle gevolgen van dien. Wist je dat amoeben ook door het bloed vervoerd kunnen worden en vervolgens in de lever terecht kunnen komen? Wanneer ze daar aankomen veroorzaken ze vaak een abces. Eventuele klachten die je kunt hebben wanneer amoeben in jouw darm of lever zitten zijn:

  • Krampen
  • Hoofdpijn
  • Buikpijn
  • Koorts
  • Diarree

Wat doen tegen amoeben in darmen?

Het idee dat deze “beestjes” in jouw lichaam zitten is niet fijn. Maar gelukkig kun je er wel wat aan doen. Wanneer je eenmaal besmet bent met amoeben in de darmen, dan kan het een week tot 4 maanden duren voordat je hier iets van merkt. Dit wordt ook wel incubatietijd genoemd. Het komt ook vaak voor dat mensen helemaal geen symptomen ervaren. Wanneer je wel symptomen ervaart, is het verstandig om even contact op te nemen met jouw huisarts. Via een laboratoriumonderzoek kan er vastgesteld worden of je daadwerkelijk amoeben in de darmen hebt. Dit onderzoek wordt gedaan via jouw stoelgang of door middel van een biopsie. Er zijn diverse middelen tegen deze parasieten. Wanneer er een ernstig geval is, is het mogelijk om door een ziekenhuis opgenomen te worden. In deze ernstige gevallen worden extra vocht en de benodigde geneesmiddelen toegediend.

Meer weten over wat amoebe zijn?

Wil je graag meer informatie over amoeben in de darmen? Geen probleem, via deze specialisten kun je erachter komen of jij ook amoeben in jouw lichaam hebt. Vragen naar aanleiding van dit artikel? Stel ze ons gerust via het contactformulier.