Het leggen van parketvloeren

Bent u van plan parketvloeren aan te schaffen en deze zelf te leggen? Dan zijn er enkele zaken waar u rekening mee dient te houden. Of uw parketvloeren goed gelegd kunnen worden, is grotendeels afhankelijk van de kwaliteit van uw ondergrond. En juist op dat punt gaat het nog weleens mis. In dit blog bespreken we de valkuilen bij het leggen van parketvloeren. Lees verder en ontdek hoe u uw parketvloeren straks op de juiste wijze legt!

Parket op een betonnen ondergrond

Bij het leggen van parket op een betonnen ondergrond kan het zijn dat het beton niet goed schoon is. En dat is funest voor het leggen van uw vloer. Zorg er dan ook voor dat u de vloer vooraf goed heeft schoongemaakt. Verwijder al het zand, stof en andere rommel van de vloer, zodat deze volledig strak en glad is. Bekijk ook of het beton vlak is en nog in goede staat verkeert. Zitten er gaten in, dan kunt u deze goed vullen met mortel. Enkel water dient u dan nog toe te voegen. Is het beton beschadigd? Dan is een egalisatie gewenst. Niet de meest eenvoudige taak, maar u heeft dan wel weer een strakke vloer.

Parket op een ondergrond van hout

Is het hout niet schoon? Dan geldt hetzelfde als bij beton: u dient al het vuil vooraf van de houten ondergrond te verwijderen. Denk aan splinters en korreltjes. Steken er elementen uit de vloer omhoog? Verwijder dan de schroeven en spijkers dusdanig dat er niets meer boven het hout uit zal komen. Schuur eventueel de ondergrond, zodat deze nog strakker wordt. Helpt schuren niet? Maak dan gebruik van spaanplaten. Zijn de houten delen niet stabiel? Zet deze vloerdelen dan vast met extra schroeven. Anders krijgt u een onstabiel en krakend parket.

Het leggen van de ondervloer

Het leggen van de ondervloer kan op diverse manieren misgaan. Waar u in elk geval op dient te letten is dat wanneer het vocht optrekt, u voor een geschikt vochtscherm zorgt. Is dit niet goed aangebracht, dan trekt de vloer krom.

Het leggen van het parket

Ook bij het leggen van parketvloeren kan veel misgaan. U kunt het parket op twee manieren leggen. U kunt deze vastleggen door deze direct te verlijmen op de spaanplaat of het beton. Of u kunt ervoor kiezen de parketvloer zwevend te leggen, wat maakt dat de parketvloer los op de ondergrond ligt. Beide manieren brengen zowel voor- als nadelen met zich mee. Raadpleeg een specialist en laat u adviseren omtrent de beste wijze om het parket te leggen. Wij wensen u veel succes bij het leggen van uw parketvloeren en hopen dat u met onze tips weer een stap verder komt!