Roest – je vindt het prachtig, óf spuuglelijk.

 

corten grafmonumenten

.

Corten grafmonumenten zijn ín. De natuurlijke kleur van roest spreekt veel mensen aan. Maar blijft de warme kleur en uitstraling? Hoe duurzaam is het? En Roest het metaal niet door? Wat zijn alternatieven als je roest niet mooi vindt, maar wel op zoek bent naar een natuurlijke warme uitstraling van RVS?

Corten – wat is het?

Corten-staal is aan het begin van de vorige eeuw ontwikkeld. Chemisch is het een samenstelling van ijzer met een aantal andere metalen (koper, chroom, nikkel) Uniek is dat de roest die onder invloed van zuurstof en vocht ontstaat een beschermlaag vormt die het metaal eronder afsluit. Het laagje roest zorgt er voor dat het staal niet verder kan roesten. Corten roest dus niet door.

De kleur

De roest geeft het staal in het begin een mooie lichtbruine kleur – meestal niet egaal gekleurd. Na een tijdje kleurt de roest steeds meer egaal en donker. Na een aantal maanden is de kleur helemaal egaal en donker chocolade bruin.

corten

Roest proces – de kleur wordt steeds egaler en donkerder

 

 

 

 

Combinatie met RVS, steen of glas

Alles is een kwestie van smaak, maar veel mensen vinden de combinatie van cortenstaal met glas, steen en RVS mooi. Houdt u er wel rekening mee dat de uiteindelijke kleur van het Corten nogal donker is. De lichtbruine kleur van het begin verandert definitief in donkerbruin.

Graveren in corten

Dat is een nogal ongelukkige keuze: de gravering roest ook en wordt daardoor onzichtbaar. Als alternatief snijdt men vaan de tekst uit het staal weg.  (je kijkt dus letterlijk door de tekst heen). Ook gebruikt men een ander materiaal dat voor het corten geplaatst wordt. Bijv. een glasplaat met tekst.

corten geroest staal

3 op een rij – natuurlijk kleurverloop in RVS

Alternatief

Als u roest niet mooi vindt , maar wel op zoek bent naar een warme uitstraling dan is verkleurd RoestVastStaal een optie. Het RVS kan verkleurd worden door hitte. Met een vlam wordt het RVS verhit. Het RVS verkleurt in verschillende kleuren afhankelijk van de temperatuur. Het is duurzaam omdat chemicaliën niet nodig zijn. Het effect van verhit RVS is blijvend mooi en duurzaam. De kleur oogt mooi en heeft een fraai verloop. Het is minder donker en egaal dan geroest staal
Of het mooier is dan corten? Ieder zijn smaak!
Alternatief voor roest – natuurlijk verkleurd RVS